De code verantwoord tillen is een initiatief vanuit de Transport en Logistiek Nederland (TLN) deelmarkt de Verenigde Koeriers- en Expresbedrijven, DHL, DPD, Packs en PostNL, zegt bestuursvoorzitter Elisabeth Post. Het gewicht en de grote van de pakketten is flink toegenomen. De Corona-periode toonde aan hoe belangrijk bezorgers zijn voor het transport en het bezorgen van pakketten.

Betere arbeidsomstandigheden

Het toegenomen volume van de pakketten zorgt ervoor dat de pakketten zwaarder worden en het aantal zendingen groeit. Om de pakketbezorgers te beschermen tegen overbelasting zijn er gezamenlijke afspraken gemaakt om fysieke belasting te verminderen. De TLN gaat niet alleen in overleg met koeriers. Maar ook met andere partijen die betrokken zijn bij het transport en de bezorging van pakketten. Praktijkvoorbeelden en concrete tips en adviezen maken de informatie toegankelijk voor iedereen.

Vijf principes

De code verantwoord tillen gaat uit van vijf principes. Op die manier willen we de fysieke belasting van bezorgers verminderen. De principes zijn overzichtelijk uitgewerkt met concrete voorbeelden:

  1. Het delen van kennis en ervaring op het gebied van fysieke belasting
  2. Tilsituaties verbeteren
  3. Ontwerpen van nieuwe werkprocessen of werkplekken voor de toekomst
  4. De medewerkers voorlichting en instructies geven over fysieke belasting
  5. Het gesprek met elkaar aangaan

Aansluiten bij de code

Pakketvervoerders kunnen zich vrijwillig aansluiten bij de code verantwoord tillen van TLN. Het bedrijf geeft daarmee aan te werken aan de vijf principes als ze zich aansluiten.