In 2022 lanceerde de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel voor een nieuwe verpakkingswet. Deze wet legt nieuwe regels op voor de manier hoe we producten verpakken. Vanaf 2030 moeten verpakkingen beter te recyclen zijn. Monoverpakkingen spelen hierbij een belangrijke rol. In deze blog vertellen we waarom.

Wat zijn monoverpakkingen?

Met een monoverpakking wordt bedoeld dat de verpakking van een pakket of product maar uit één grondstof bestaat. Denk aan papier, plastic, glas of hout. Als een verpakking is gemaakt uit slechts een grondstof kun je het veel makkelijker sorteren en recyclen.

De voordelen van monoverpakkingen

Een belangrijk voordeel van monoverpakkingen is de vermindering van de CO2-uitstoot. Wanneer we verpakkingen vaker sorteren en recyclen hoeven we minder vaak nieuwe landbouwgrond aan te leggen om nieuwe grondstoffen te verbouwen. En hebben we minder transport nodig om deze grondstoffen te vervoeren.

Milieu-impact

Dankzij monoverpakkingen verbeter je ook de klantbeleving. Uit onderzoek is gebleken dat mensen de milieu-impact een belangrijke factor vinden als het gaat om verpakkingen. En meer dan de helft van de ondervraagden is overgestapt op een ander merk omdat ze twijfels hadden bij de verpakkingswijze. Zij verkozen duurzaam over mooi of praktisch.

Duurzame monoverpakkingen milieu impact

Hoe verpak ik mijn zending mono?

Wil jij mono gaan verpakken maar ben je nog op zoek naar geschikt materiaal? Papier en plastic zijn de populairste verpakkingen. Maar karton is de meest duurzame optie. Deze verpakking is afkomstig van bomen, een hernieuwbare bron. Er bestaan veel verschillende soorten plastic waardoor het lastiger is om deze te sorteren en te recyclen. Een kartonnen mono verpakking kan er zo uitzien:

  • Kartonnen doos
  • Papieren opvulmateriaal
  • Papiertape

Duurzame bezorging

Duurzame pakketten wil je natuurlijk laten bezorgen door een duurzame partner. Packs heeft het ‘PacksGreenCars project’ ontwikkeld. Ons doel is om vanaf 1 januari 2025 minstens 30 binnensteden emissievrij te voorraden. En we zijn al goed op weg. In middels zijn we bezig met fase twee en hebben we meerdere elektrische voertuigen in gebruik. Op naar een groene bezorging!