Vanaf 1 januari 2025 moeten minstens 30 Nederlandse binnensteden emissievrij bevoorraad worden. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord. Het houdt in dat alle nieuwe bestelwagens vanaf deze datum een zero-emissie aandrijving moeten hebben. En dat de bevoorrading van winkels alleen met zero-emissie aangedreven voertuigen mag plaatsvinden.

Packs ‘GreenCars’

Met de aanschaf 4 ‘GreenCars’ is Packs begonnen met het ‘Emissieloze stads- en regio distributie’ project. De GreenCars zijn zero-emissie aangedreven voertuigen. “Wij hebben als kleinste model voor onze emissieloze (binnen)stad distributie nu gekozen voor de Flinc-EV Cargo”, legt Packs Marketing Directeur Gerdwin Lammers uit. “Deze wagens zijn door de geringe afmetingen bijzonder geschikt voor de vaak smalle binnensteden maar komen ook in de regio op de 80km ‘N-wegen’ goed mee. Ze zijn van alle gemakken als een airco, navigatie en een achteruitrijdcamera voorzien.”

Makkelijk en veilig uitladen

Voor Maarten Ouwehand, de Directeur Deliveries van Packs, was met name de beladingsgraad van de ‘GreenCars’ een belangrijk punt. Ouwehand: “We hebben gekozen voor een maximaal verlengde- en verhoogde opbouwbak van maar liefst 2,6 m3. Deze is voorzien van een roldeur aan de achterzijde en een deurtje aan de bestuurderszijde. Zo kan een zending bij de bezorging in de last-mile gemakkelijk en veilig worden uitgeladen.”

De ‘GreenCars’ laden ’s-nachts aan het gewone 220 V stroomnet op en hebben, afhankelijk van het rijgedrag, een actieradius van 80-100 km. En gaan 80 km p/uur. “Deze eerste wagens gaan naar de PacksCenters in Deventer, Leeuwarden, Leiden/Zoeterwoude en Meppel. Waar we ze uitgebreid op inzetbaarheid zullen testen”, aldus Maarten Ouwehand.

Video

Benieuwd naar de Packs ‘GreenCars’? Bekijk de video hieronder en krijg een goed beeld van de zero-emissie wagens.