Wanneer u een pakketje gaat verzenden wilt u dat dit veilig aankomt bij de ontvanger. Daarom is het belangrijk dat u pakketten goed inpakt en beschermd tijdens het transport.  Naast dat de verpakking goede bescherming moet bieden, is het belangrijk om te kiezen voor een verpakking die het milieu zo min mogelijk belast. In dit artikel geven we tips om uw zendingen duurzaam in te pakken.

Wat maakt een verpakking duurzaam

Een verpakking is duurzaam wanneer deze zorgt voor een goede bescherming. Een product kan tijdens het transport beschadigd raken als deze niet goed is verpakt. Bij versproducten die niet goed zijn verpakt kan derving ontstaan. Een verpakking moet het product dus goed kunnen beschermen om dit te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel loze ruimte in de verpakking zit. Een goed passende verpakking is een duurzame verpakking. Zo rijden er geen halfvolle vrachtwagens naar hun bestemming.

Kartonnen dozen

Kartonnen dozen zijn een duurzame keuze voor het verzenden van producten. Ze zijn stevig, duurzaam en bieden goede bescherming aan de inhoud. En ze zijn recyclebaar, waardoor ze ook nog een duurzame optie zijn voor het milieu. In een kartonnen doos kunt u eigenlijk alles verzenden. Door de verschillende maten en diktes zijn er eigenlijk voor alle producten passende dozen.

Duurzaam opvulmateriaal

Duurzaam opvulmateriaal

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een product  niet helemaal goed in de doos past. In dat geval vult u de loze ruimte op met opvulmateriaal. Bijvoorbeeld papier, honinggraatpapier of opvulchips. Papier is een goede en duurzame optie. Maar tegenwoordig bestaan er ook biologisch afbreekbare opvulchips. Deze kunt u na gebruik in de wasbak gooien en wegspoelen met water.

Herbruikbare verpakkingen

Duurzame verpakkingen en biologisch afbreekbaar opvulmateriaal zijn al een stap in de goede richting. Maar u kunt natuurlijk ook verpakkingen hergebruiken. Nu worden er nog steeds een heleboel goede dozen weggegooid. Stel dat de ontvanger het pakket retourneert, dan wordt een verpakking maximaal twee keer gebruikt. Als we de dozen wat langer gebruiken en hergebruiken hoeven er ook minder gemaakt te worden.

Papieren tape

Papieren tape is gemaakt van kraftpapier en natuurlijke rubberlijm. Deze tape is het meest duurzaam om je pakketten dicht te tapen. Plastic tape kun je beter vermijden als je wilt gaan voor een duurzame oplossing. Plastic is niet natuurlijk afbreekbaar. Papier wel.

Inpakken in mono-materiaal

Steeds meer mensen recyclen thuis hun afval. Ook de verpakkingsmaterialen die u gebruikt om een pakket in te pakken. Om uw klanten een handje te helpen kunt u uw zendingen mono inpakken. Dit houdt in dat u hetzelfde materiaal gebruikt voor het pakket. Bijvoorbeeld een kartonnen doos, papier tape, de pakbon geprint op papier en een papieren verzendlabel. De ontvanger kan alles bij het oud papier weggooien.

Duurzaam bezorgen

Uw duurzaam verpakte pakketten wilt u natuurlijk laten bezorgen door een groene partner. Packs heeft het ‘PacksGreenCars project’ ontwikkeld. Ons doel is om vanaf 1 januari 2025 minstens 30 binnensteden emissievrij te voorraden. En we zijn al goed op weg. In middels zijn we bezig met fase twee en hebben we meerdere elektrische voertuigen in gebruik. Op naar een groene bezorging!