Nederland is een grote exporteur als het gaat om snijbloemen en andere sierteelt. Packs bezorgt deze verszendingen van A naar B onder de juiste omstandigheden zodat de bloemen altijd mooi aankomen bij de ontvanger. In dit artikel leest u op welke manier we de bloemen vervoeren, waarom het juiste vervoer zo belangrijk is en we geven drie verzorgingstips om uw bloemen langer mooi te houden.

Bloemenland

Nederland staat over de hele wereld bekend om de export van bloemen. De handel in deze fleurige planten is één van de belangrijkste sectoren in de Nederlandse economie.  In de 16e eeuw had Nederland al een echte bloemencultuur. Enkele tulpenbollen kwamen toen terecht bij de Universiteit van Leiden. Daar begon een professor met het planten van de bollen. De tulpen deden het zo goed dat er een enorme vraag ontstond naar deze bloemen.  Het werd het handelswaar van ons kleine landje.

Het juiste vervoer

Tijdens het vervoer van bloemen en planten is het belangrijk dat de temperatuur en vochtigheidsgraad in orde zijn. U wilt natuurlijk niet dat uw bos bloemen slap bij de ontvanger aankomt. Tijdens het vervoer van jonge planten is dit nog belangrijker, die zijn erg kwetsbaar en gevoelig voor de juiste temperatuur. Packs vervoert uw bloemen en planten met koeltransport zodat de planten vers aankomen op hun bestemming.

Wat is de beste manier om bloemen te vervoeren

Vervoer van snijbloemen

Als de snijbloemen van het land gehaald zijn begint het verval van de bloem. De bloem krijgt geen voedingsstoffen meer uit de grond omdat de steel is afgesneden. Om het verval zoveel mogelijk te beperken en de snijbloemen zo lang mogelijk mooi te houden kan de teler een aantal dingen doen.

1. Koelen

Om het metabolisme, ook wel stofwisseling van de plant, in gang te houden moeten de snijbloemen direct gekoeld worden. De temperatuur verschilt per bloem. Om de bloemen nog langer mooi te houden worden ze verwerkt en verpakt in een gekoelde ruimte.

2. Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is enorm belangrijk tijdens het verwerken van snijbloemen. Wanneer de bloemen aan te veel luchtvochtigheid worden blootgesteld kunnen er schimmels ontstaan. Maar in een te droge ruimte drogen de bloemen uit, ook in een gekoelde omgeving verdampt er vocht uit de bloemblaadjes.

3. Transportmethode

Ook tijdens het transport zijn de condities ontzettend belangrijk voor het behoud van de snijbloemen. De duur en de afstand van het transport bepalen of de bloemen droog of in water vervoert moeten worden.

Verzorgingstips voor uw eigen bloemen

Heeft u zelf een mooie bos bloemen staan? Wij geven u drie tips om nog langer te kunnen genieten van die mooie bos.

  1. Zet de bloemen altijd in vers kraanwater en ververs het water zo nu en dan. Koud kraanwater zit namelijk boordevol zuurstof, dit is precies wat bloemen nodig hebben.
  2. Om de bloemen te verzorgen is het verstandig om een zakje voeding in de vaas te doen. Dit kunt u ook gemakkelijk zelf maken.
  3. Zet uw bloemen niet in direct zonlicht, boven een verwarming of naast de fruitschaal. Dan verwelken de bloemen sneller.

Vraag een offerte aan!

Zoekt u een betrouwbare partner voor uw bloemen- en plantenzendingen? En die ook andere logistieke taken uit handen kan nemen? Vraag vandaag nog een offerte aan. Stuur een e-mail naar sales@packs.nl en we nemen contact met u op.